Szent István Király Múzeum
Székesfehérvár

A Szent István Király Múzeum Magyarország második legnagyobb múzeumaként, 10 kiállítóhellyel várja látogatóit Székesfehérvár szívében. Az egykori koronázó város falai közt megelevenedik a középkori múlt, amelyet színvonalas kiállításunkkal keltünk életre.

 

A Rendház

A rendház épülete 1978-ban került a múzeum kezelésébe, ma a Szent István Király Múzeum központja. A mai Fő utca – Szt. János köz – Oskola utca által határolt telekre épült új templomot és a hozzá csatlakozó rendházat két lépcsőben építették 1742 és 1756 között, valószínűleg a Martin Wittwer köréhez tartozó Paul Hatzinger tervei szerint. A szétoszlatott jezsuitáktól 1777-ben pálos atyák vették át a templomot, a rendházat és a hozzá csatlakozó gimnáziumot. 1786-ban azonban ők is a feloszlatás sorsára jutottak. A rendház épülete a katonaság birtokába került, s eleinte raktárnak, később pedig – a napóleoni háborúk idején – kórházként használták. 1813-ban a ciszterci rend birtokába került a három épület. A szerzetesrendek 1950-ben bekövetkezett feloszlatása után, a rendházban középiskolás diákotthont nyitottak.

Az épület ma nem csak kiállítótérként működik, hanem itt találhatóak a központi igazgatási egységek, a múzeum vezetése és a muzeológusok irodái is.

A látogatók figyelmét a kiállításon kívül szeretnénk felhívni az újonnan restaurált gazdag stukkódíszekre, ami a lépcsőházban és az előadóteremben helyezkedik el.

Mitől különleges a kiállítás?

Egy olyan egyedülálló kiállítást alkottunk meg, ahol a számok magukért beszélnek.