Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Kiállítás

Királyok és Szentek

Az Árpádok kora

2022.03.18. – 2022.08.31.

Egy egyedülálló kiállítás, mely során az Árpád-kor nagyjai ismét elfoglalják trónjukat Székesfehérvár szívében.
A Szent István Király Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyarságkutató Intézet közreműködésével egy olyan megismételhetetlen tárlat jöhetett létre, ahol 12 ország több mint 700 felbecsülhetetlen kincse tekinthető meg egy helyen.

A kiállítás három hónapja alatt egy utazásra invitáljuk látogatóinkat a felújított rendház területén, mely során megismerhetik a történelem igazi arcát.
Kiállításunk részei

 • A HONFOGLALÓ MAGYAROK
 • A KIRÁLY LÁNDZSÁJA
 • KIRÁLYI TEMETKEZÉSEK
 • DINASZTIKUS KAPCSOLATOK
 • ALAPÍTÁS
 • A BOLDOGASSZONY ORSZÁGA
 • A LITURGIA TÁRGYAI
 • A LITURGIA SZOLGÁLATÁBAN 1.
 • A LITURGIA SZOLGÁLATÁBAN – 2. A SZENTÉLY
 • A VALLÁS SZEMÉLYES SZFÉRÁJA
 • FALVAK, MEZŐGAZDASÁG, KÉZMŰVESSÉG
 • VÁROSOK ÉS VÁRAK
 • KINCSLELETEK, A TATÁRJÁRÁS
 • BETELEPÜLT NÉPEK, IDEGENBŐL LETT MAGYAROK
 • AZ UTOLSÓ ÁRPÁDOK
 • AZ ÁRPÁD-HÁZ SZENTJEI

A király lándzsája

István trónra lépésekor szilárd hatalmat kapott örökségül. Hátra volt ugyanakkor uralma feltétlen elismertetése az ország egész területén, az új kormányzati rendszer bevezetése, valamint a keresztény egyház kiépítése. Bár ezek a folyamatok már Géza fejedelem alatt megkezdődtek, a keresztény királyság megalapításának és szervezeti kiépítésének feladata főként Istvánra hárult. A még apja által létrehozott német szövetségnek köszönhetően megjelent nehézfegyverzetű lovagok segítségével győzte le trónkövetelő nagybátyját, Koppányt, s fejezte be – már a hatalom legitimálását jelentő koronázását követően – központosító harcait. Uralkodásának időszakában megszületettek az új rend alapjait megfogalmazó törvények, nyugati mintára megkezdődött a saját oklevélkiadás és pénzverés.

Dinasztikus kapcsolatok

Az uralkodói családok közötti házassági kapcsolatok kiemelt jelentőséggel bírtak a középkorban. Elősegíthették az uralkodó hatalmának megszilárdítását, szolgálhatták az egyes országok közötti békét és a szövetségi viszonyok létrejöttét. Az Árpád-házat sokszínű, csaknem egész Európát érintő dinasztikus háló jellemezte, melyben meghatározónak számítottak a környező államokkal – így a lengyel uralkodóházzal, a Piastokkal és a Kijevben székelő Rurik-házzal – létesített kapcsolatok. Az Árpád-házi uralkodók intenzív külpolitikai és vallási-kulturális hatásokkal is járó dinasztikus viszonyt alakítottak ki Bizánccal.

Az Árpád-ház szentjei

A középkori keresztény világban kiemelt tisztelet övezte a buzgó vagy önfeláldozó vallásosságuk miatt haláluk után szentté avatottakat. A szentté avatást megelőzte a boldoggá avatás, melynek alapja a régről fakadó spontán tisztelet vagy az illető életére, erényeire, esetleges vértanúságának körülményeire kiterjedő vizsgálat lehetett. A boldoggá avatáshoz az erényesség mellett két igazolt csodára is szükség volt, a szentté avatáshoz pedig újabb kettőre. A szentekhez kapcsolódó csodák többsége gyógyító csodatétel volt, sírjuk utóbb a gyógyulást keresők zarándokhelyévé vált. A szentté avatás azt jelentette, hogy az adott személy a megdicsőültek közé került, s az egyház számára előírássá vált tisztelete.

A királykoronázás

Az országalapítás egyik leglényegesebb mozzanatának a királykoronázás számított. Az 1000 karácsonyán vagy 1001 január elsején megkoronázott I. István regnuma, vagyis országa, a Magyar Királyság szimbolikus értelemben is a keresztény országok közösségének részévé vált. A Szent István halála utáni középkori magyar királykoronázásokra vonatkozó szabályok annak érvényességét három, egyidejűleg teljesülő körülményhez kötötték. A koronázási szertartást a székesfehérvári bazilikában, I. István temetkezési helyén az esztergomi érseknek kellett elvégeznie, azzal a koronával, melyet a közfelfogás Szent István koronájaként tartott számon.

Látogatási információk

Királyok és Szentek
Az Árpádok kora

8000, Székesfehérvár, Fő utca 6.

Nyitvatartás: augusztus 31-ig hétfőtől vasárnapig, 10:00–19:00-ig.

2022. július 22-én pénteken a kiállítás technikai okok miatt 12:00-19:00 óráig látogatható.

Jegyváltás a helyszínen 18:30-ig lehetséges.

Az épületben egyszerre 150 látogató tartózkodhat. A helyszínen a jegyek értékesítése a benntartózkodók számának függvényében történik. Kérjük, a sorban állás elkerülése érdekében váltsa meg belépőjegyét előre on-line, az arpadok.jegy.hu oldalon! Az on-line váltott jegyek idősávra szólnak. Kérjük, az idősáv lejárata előtt legkésőbb egy órával szíveskedjenek a kiállításra megérkezni.

Tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás csoportok részére április 1-től előzetes bejelentkezés útján igényelhető:

E-mail: [email protected]
Telefon: 70/6495462
(munkanapokon 8:00–16:00 óra között)

Kérjük, a program kezdete előtt legalább 15 perccel szíveskedjenek érkezni, hogy a jegyvétel, ruhatár- és mosdóhasználat után pontosan tudjuk kezdeni a programot.

Szombaton és vasárnap 10, 12, 14 és 16 órakor egyénileg érkező látogatóink számára tárlatvezetések indulnak, amelyeken 500 Ft / fő árú tárlatvezetési jeggyel lehet részt venni.

A kiállításon tárlatvezetést és múzeumpedagógiai foglalkozást kizárólag a Szent István Király Múzeum alkalmazásában álló képzett tárlatvezetők és múzeumpedagógusok tarthatnak.

A kiállítótérbe legfeljebb 30x30x20 cm-es táska vihető be. Hátizsákot csak elöl viselve vagy kézben tartva lehet bevinni.

A kiállítótérben fotózni csak vaku és állvány nélkül, fotójegy váltása mellett
engedélyezett.

Fotójegy: 500 Ft.

Látogatási információk

Jegyárak

Teljes árú:

1.000 Ft

Kedvezményes

500 Ft

Családos (2 felnőtt – 1-3 gyerek):

2.250 Ft

Családos (minden további gyermek):

250 Ft

Csoportos felnőtt (10 fő felett):

500 Ft / fő

Diák csoportos (10 fő felett): 

250 Ft / fő

Múzeumpedagógia (legfeljebb 30 fős csoportoknak):

150 Ft / fő

Garantált tárlatvezetés:

500 Ft / fő

Tárlatvezetés (legfeljebb 20 fős csoportoknak):

4.000 Ft

Fotójegy:

500 Ft

Nyitvatartás

Hétfőtől – Vasárnapig

10:00 – 19:00

Jegyvásárlás

Kedvezmények

Kiállításainkat ingyenesen látogathatják csak a látogatáskor, a helyszínen igényelhető díjmentes jeggyel, a jogosultság igazolásával:

 • a 6 év alatti gyermekek
 • a 70 év felettiek
 • a fogyatékkal élők (+ 1 fő kísérő)
 • az EMMI által kiadott szakmai belépővel rendelkezők
 • legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagjai
 • a közoktatásban dolgozó pedagógusok
 • ICOM-kártyával rendelkezők
 • újságírók
 • a Tájak – Korok – Múzeumok-igazolvánnyal rendelkezők
 • minden hónap első vasárnapján a 26 év alattiak és a 18 év alatti gyermekek két közeli hozzátartozóval (magyar és EGT állampolgárok)
 • a HungaryCard kedvezményre jogosultak
 • a szallas.hu kedvezményre jogosult diákok és nyugdíjasok
 • nemzeti ünnepeken (március 15., augusztus 20., október 23.) minden látogató.

A kiállítást 50% kedvezménnyel látogathatják csak a látogatáskor, a helyszínen igényelhető kedvezményes jeggyel, a jogosultság igazolásával:

 • székesfehérvári lakosok
 • a szallas.hu kedvezményre jogosult felnőttek.

Szolgáltatások

Audio guide

(hamarosan)

3D tárlatvezetés

(hamarosan)

Múzeumpedagógia

(hamarosan)

Múzeum shop

Múzeumpedagógia

A Királyok és Szentek – Az Árpádok kora c. kiállítás hazánk államiságának korai történetének korunkig fennmaradt tárgyi anyagát eddig legteljesebben bemutató kiállítása. A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások célja a jelenségalapú oktatás eszköztárával értelmezni és kontextusba helyezni a kiállított tárgyakat a fiatal látogatók számára, elképzelhetőbbé tenni az általuk nehezen elképzelhető államalapítás korát, valamint emberközelbe hozni számukra az Árpád-kor történelmi eseményeinek szereplőit.

A kiállítást látogató iskolai osztályok 90 perces múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt, minek során múzeumpedagógus segítségével felfedezik a kiállítást, majd a múzeumpedagógiai termekben alkothatnak, illetve tovább gondolják a felmerült témákat. A kiállítás felfedezéséhez segítséget nyújt a három különböző korcsoporthoz: az általános iskolai alsó-, és felső tagozatokhoz, valamint gimnáziumi csoporthoz igazodó kiállításfelfedező füzet, ami az adott korosztály életkori sajátosságait, kognitív fejlődését, és kíváncsiságát veszi alapul. A füzetek különböző tematikai szálak mentén tárják fel a kiállításban felmerülő témák különböző rétegeit. Segítséget nyújtanak a kiállítás látogatásakor anticipáltan felmerülő kérdések megválaszolásában, kapaszkodót nyújtanak a kulcsfogalmak megértésében, és elősegítik a komplex kompetenciafejlesztést.