Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre
A MÚZEUM NYITVATARTÁSA: H-V 10:00 - 19:00
8000, Székesfehérvár, Fő utca 6.

Királyok és szentek – Az Árpádok kora

2022. március 18-án nyitja meg kapuit a nagyszabású történelmi kiállítás Székesfehérvár szívében. Párizsból és a Vatikánból is érkeznek Árpád-kori ereklyék.

A Szent István Király Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyarságkutató Intézet közös szervezésében eddig soha nem látott tárlat valósul meg, amely az Árpád-ház uralkodóinak történelmét mutatja be a nagyközönség számára. A kiállításra több mint tíz országból közel 1000 tárgyi emlék érkezik hazánkba, hogy a dicső korszakról az eddigi legátfogóbb kép tárulhasson a közönség elé. A három hónapon át látogatható kiállítás otthonául Székesfehérvár régi, történelmi hangulatú ciszterci székháza, a teljesen megújult, 17 termes Szent István Király Múzeum központi épülete (Fő utca 6.) szolgál majd.

A Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás az Árpád-ház Program keretében megvalósuló, az Aranybulla születésének 800. évfordulója alkalmából meghirdetett 2022-es emlékév legjelentősebb eseménye, ezzel együtt pedig minden idők legnagyobb, Árpád-kori emlékeket felvonultató tárlatának minősíthető.

 

2020 tavaszára a műkincseket és a műtárgyakat elköltöztették a székesfehérvári múzeumból, ekkor kezdték el a több mint 250 éves rendház épületének felújítását és átalakítását. A megújult helyszín mára 21. századi múzeumi térré alakult, hogy a modern elvárásoknak megfelelően várhassa majd a látogatókat.

A nagyszabású rekonstrukció két fő részből állt. Első lépésben korszerűsítették a történelmi értékű épületet, a kiállítóterek magas szintű gépészeti és elektromos felújításon estek át, a műkincsek megóvása érdekében szabályozhatóvá tették a légállapotot és korszerűsítették a biztonságtechnikai rendszert, hogy az exkluzív időszaki és állandó kiállítások számára a legjobb környezetet nyújtsa. A második lépésben beépítik a gazdasági udvart, ezzel létrehozva az új előcsarnokot, ahol méltó körülmények között fogadhatják a látogatókat. A több mint 8 méter belmagasságú térből a galériaszintre vezető lépcső indítja a múzeumi látogatás kijelölt nyomvonalát. A tájékozódást és az információk átadását digitális tárlatvezetői rendszer automatizált funkciókkal segíti. Az akadálymentesített, lifttel felszerelt épület a színvonalas kiállítási tereken kívül pedig helyet ad a múzeumi adminisztrációnak is.

Az Árpád-kort és fennmaradt örökségét olyan átfogóan bemutatni, ahogy azt a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás teszi, kizárólag nemzetközi együttműködéssel lehetséges, hiszen az idők során sokfelé elszármaztak a világban történelmi ereklyéink. A Kárpát-medencén kívülről, a szélrózsa minden irányából érkeznek bemutatandó tárgyi emlékek – többek között a párizsi Beaux-Artsból, a zürichi Schweizerisches Nationalmuseumból, de még a Vatikánból is.

Az Árpád-kor nagyjai a tervek szerint márciusban foglalják el ismét trónjukat Székesfehérvár szívében. Addig is kövessék figyelemmel közösségi médiafelületeinket, amelyeken az aktuális hírek mellett történelmi emlékeink felidézésével is tisztelgünk a korszak előtt. 

Királyok és Szentek
Az Árpádok kora

Királyok és Szentek
Az Árpádok kora

KIRÁLYOK ÉS SZENTEK – AZ ÁRPÁDOK KORA 2022.