Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre
A MÚZEUM NYITVATARTÁSA: H-V 10:00 - 19:00
8000, Székesfehérvár, Fő utca 6.

Kalandozás az Árpádok korában - március 18-án 14 órától látogatható a nagyszabású kiállítás

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kalandozás az Árpádok korában – március 18-án 14 órától látogatható a nagyszabású kiállítás

március 18 14:00 - 23:59

Ingyenes

A nyitónapon éjfélig ingyenes a tárlat

Székesfehérvár, 2022. március 11. (péntek) – Március 18-án, pénteken 14 órától látogatható a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című nagyszabású kiállítás a Szent István Király Múzeum felújított Fő utcai épületében. Az Árpád-ház Program keretében megvalósuló, minden idők legnagyobb, Árpád-kori emlékeket felvonultató tárlata a nyitónapon egészen éjfélig ingyenesen látogatható! 

A március 18-án, pénteken 14 órakor az érkezőket királyi óriásbábok fogadják: a Magyar Szent Család – Szent István, Boldog Gizella és fiuk, Szent Imre – mellett Szent László, Könyves Kálmán és II. András óriásbábja sorakozik fel az épület előtt. A Királyok és Szentek – Az Árpádok kora kiállítás látogatóit 14 órakor Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönti, majd a Vox Mirabilis Kamarakórus veszi birtokba a színpadot: Zemlényi Katica karnagy vezényletével gregorián dallamok hangzanak el a kórus előadásában.

A több mint tíz ország több mint 700 felbecsülhetetlen értékű Árpád-kori leletét egy helyen bemutató tárlat a nyitónapon egészen éjfélig nyitva lesz, sőt 14 óra és éjfél között a látogatók ingyenesen csodálhatják meg a kiállítást.

Eközben a Fő utcai múzeumépület előtt kulturális programok sora is várja az érdeklődőket. Magyarország legkorábbi néptáncai a középkorban kialakult körtáncok voltak, az Árpádok korára is ezek voltak jellemzőek. 14.30-tól ezekből ad ízelítőt a Sub Rosa régizenei együttes; a jelenlévők Rovó Tamás, a Vörösmarty Színház táncművésze vezetésével tanulhatják meg ezeket a táncokat. 16 órától az óriásbábok útra kelnek: kikiáltó közreműködésével, zenei kísérettel vonulnak fel a múzeum épülete elől indulva a Városház tér – Fő utca – Hotel Magyar Király előtti tér – Szent István Király Múzeum útvonalon.

A középkori vitézek életébe pillanthatunk be 18 órától: a múzeum épülete előtt az I. András Király Lovagrend tart látványos bemutatót. Harcosaik használat közben mutatják be a kardok, tőrök, pajzsok, csatabárdok és lőfegyverek különféle fajtáit, emellett a jelenlévők a korhű középkori ruházatot és vértezetet is megismerhetik.

A harcművészeti bemutatót követően ismét a táncok kerülnek a középpontba: a Kákics zenekar az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja segítségével a moldvai táncok világába vezeti be a közönséget, akik maguk is csatlakozhatnak ezekhez a körtáncokhoz.

Sötétedés után a tűzé lesz a főszerep: 20 órakor az Aserdus Tűzzsonglőr Produkció hagyományőrző tűztánca ugyancsak a múltba tekint, megidézve azt a parazsat, ami évszázadok óta sem alszik ki. Várvédő nők, sárkányölő amazonok, tüzes paripák járják lendületes táncukat a lángok ritmusára a női tűzzsonglőrök előadásában.

A kiállítás június 15-ig, naponta 8–20 óra között látogatható a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében.

Részletek

Dátum:
március 18
Időpont:
14:00 - 23:59
Összeg:
Ingyenes

Helyszín

Székesfehérvár
Fő utca 6.
Székesfehérvár, 8000 Magyarország
+ Google Térkép

Szervező

Szent István Király Múzeum
Telefon:
+36 22 315 583

Királyok és Szentek
Az Árpádok kora

Királyok és Szentek
Az Árpádok kora

KIRÁLYOK ÉS SZENTEK – AZ ÁRPÁDOK KORA 2022.